Бугарска прославља 140 година од Априлског устанка са протестима широм земље и оптужбама за покушај државног преврата.

 

57

 

 

 

«Овде смо јер волимо своју земљу и памтимо нашу историју и њене хероје. Нас покушавају да представе као хулигане и насилнике јер испуњавамо своју дужност штитећи наше границе. Код нас покушавају да узму независност армији и поставе је на колена. Ми памтимо своју историју и бранимо част наших предака који су се борили за ову земљу»- рекао је један од учесника данашњих протеста у Бугарској.

 

65

 

 

Ова акција планирана је као општенародни протест и није случајно изабран данашњи дан пошто се 20 априла навршава 140 година од Априлског устанка веома значајног датума у бугарској историји.

 

 

75

 

 

Бугарски устанак против Отоманске империје је веома осетљиво питање за грађане Бугарске. Посебно последњих дана кад власти покушавају да од Бугарске створе турског савезника. Споразум ЕУ-Турска изазвао је велику забринутост код народа, и народ се буни због односа бугарске актуелне власти према Турској.

 

Синоћ је већина учесника добила позив да се јави у полицију. Како се испоставило од 18:30 до 06:00 јутрос трајала је акција хапшења у више градова: Варни, Плевену, Ловечу, Бургасу, Пловдиву и појединим селима. Неки од њих пуштени су тек данас поподне.

 

83

 

 

Органи власт су изразили сумњу да се спрема државни преврат. Из тог разлога митинг је започео након неколико одлагања. Многи нису могли да дођу на митинг јер су били ухапшени. Било је задржано од стране полиције више од 700 људи ради провере.

 

Протест је био усмерен на заштиту патриотских и добровољачких јединица под називом «ловци на мигранте». Они су самоорганизоване јединице које су заузеле државну границу и спречавају прилив миграната. Други циљ протеста је био да се покаже да бугарски народ има право на своје мишљење као и да зна шта се заиста дешава и каква опасност прети од исламиста.

 

94

 

 

«Верујемо да је данас ситуација озбиљна у целом свету. Због тога смо данас организовали протест како би показали нашим властима да је неопходно штитити интересе Бугара. Ми нисмо овде да разбијамо земљу нити да правимо хаос. Политичари су дужни да знају да смо забринути за безбедност наше земље и да желимо да предузмемо мере које су усмерене на заштиту наше безбедности. Ми желимо да нас политичари чују и обрате пажњу на нас»- рекао је један од учесника протеста.

 

 

ВЕДРАН

Тагови: ; ;