Депортација главног уредника Спутњик Турска Турала Керимова и блокирање сајта у овој земљи су флагрантно кршење међународних норми, рекла је секретар руске Уније новинара Надежда Ажгихина.

1104891198

«Права новинара у Турској су предмет дуге и озбиљне забринутости међународних професионалних организација. ОЕБС, УНЕСКО и многе друге организације систематски позивају власти у тој земљи да поштују рад медијских професионалаца, како националних тако и међународних», наводе РИА Новости Ажгихину.

Према њеним речима, руска Унија новинара је учествовала у акцијама подршке турским новинарима који су прогоњени због својих професионалних активности.

«Руски новинари, на жалост, нису први пут суочени са нарушавањем свих међународних норми које спроводе турске власти. Депортација руског новинара и блокирање руских медија јесу грубо кршење међународних норми. Надам се да ће у блиској будућности доћи и до адекватне процене ситуације свих међународних организација», рекла је секретар руске Уније новинара.

Главни уредник Спутњик Турске Турал Керимов је рекао да су му турске власти забраниле улазак у земљу и да му је одузета акредитација. Према његовим речима, добио је папир са обавештењем да је путник коме је улазак у Турску забрањен, без додатних објашњења.

Ката

Тагови: ; ;