Терориста Андреј Брејвик добио је спор против норвешких власти, саопштила је агенција Ројтерс. Суд је утврдио да је Брејвикова тужба због услова у затвору основана.

 

Norwegian mass killer Anders Behring Breivik raises his fist as he arrives to courtroom for the first day of his trial in Oslo, Norway, April 16, 2012. Breivik took Norwegian authorities to court in March 2016, accusing them of exposing him to inhuman, degrading treatment or punishment in breach of the European Convention on Human Rights. REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

«Забрана нечовечног и нехуманог понашања једна је од основа демократског друштва. Није важно о коме је реч- и убице и терористи имају право на то»- наводи се у образложењу пресуде.

 

Том приликом суд је одлучио да власти нису прекршиле Брејвиково право на приватан и породичан живот. Норвешке власти мораће Брејвику да исплате одштету од 40.7 хиљада долара.

 

Брејвик се жалио на то да му се доноси хладна кафа и да се храна подгрева у микроталасној пећи. «Ово је горе него вода за пиће»- рекао је терориста. Он је такође замерио то што је изолован од других затвореника и што му је додељена стара верзија PlayStation конзоле.

 

Адвокат терористе Еистен Стурвик изјавио је да су затворски услови за Брејвика у супротности са Европском конвенцијом о људским правима. Он је додао да ће Брејвик највероватније остатак живота провести у затвору јер је мало вероватно да ће доћи нацисти на власт и пустити га.

 

Подсетимо овај екстремиста налази се у затвору од 2011 године кад је 22 јула у Ослу извршио два терористичка напада. Он је прво у кварту где се налазе владине институције активирао бомбу и убио 8 људи, а након тога у омладинском кампу владајуће Лабуристичке партије убио још 69 људи. Брејвик је осуђен на 21 годину затвора (максимална казна по норвешком закону) и казну издржава у самици.

Тагови: ;