Лидер Доњецке Народне Републике је имао директну линију са житељима Харковског региона. Он је одговорио на неколико десетина питања која је унапред добио преко интернета и на она која су постављена у реалном времену.

 

Захарченко-Александр-696x408

 

Већину становника Харкова је интересовала унутрашња војна и цивилна ситуација у новој држави.

 

«Шта становницима има да понуди ДНР а да се битно разликује од онога што нуди Украјина?», питао је један од саговорника.

 

«Општи принципи социјалне политике, деолигархизација, борба против корупције, дебандеризација, забрана ултранационалистичких партија, слободни избори, суверенизација политике без спољне контроле, која се ослања на сопствене снаге. Све ово може да буде начело политике у већини региона Украјине», рекао је Захарченко.

 

Саму Украјину је Захарченко оптужио за насилно уједињење. Према његовим речима, тај лажни концепт «јединства» је уништио земљу. Сада она може да постоји само као федерација или конфедерација са великим правом аутономије, укључујући и право на избор историјског и културног пута.

 

На питање «због чега се ратује», Захарченко је једноставно рекао:

 

«Укратко, то се може формулисати на следећи начин: Тражимо право да нас оставе на миру. Не желимо да, уз помоћ насиља, манипулишу нашом свешћу по бандеровским стандардима».

 

Лидер ДНР је рекао да земља, упркос непризнатом статусу, гради спољне економске односе. А судбина Приднестровја није неизвесна захваљујући граници са Русијом.

 

«Америка је напала Украјину и уништава нас. Супротставио се само Донбас. Шта да радимо?», питао је један становник Харкова.

 

«Постоји формула која описује наше могуће радње – можемо да делујемо уместо да будемо неактивни у односу на оно против чега је, како се чини, бескорисно да се боримо. На пример, тако причају за процес глобализације. Тешко је одупрети се, али је неопходно. То је једини начин да опстанемо», рекао је Захарченко.

 

Харковљане је такође занимало како могу да добију држављанство ДНР или како могу да се упишу на факултет у Доњецку. Александар Захарченко је све који то желе позвао да слободно дођу у Републику.

 

Другом гледаоцу је глава ДНР потврдио податак да је Кијев на Донбас слао стране плаћенике.

 

«Чињеница је да се на страни украјинске војске боре плаћеници из разних земаља, укључујући САД. Није то тајна ни за кога. Очигледно, наш сукоб је одавно интернационализиран са врло јасном линијом разграничења. Са једне стране су неонацисти свих националности, а са друге стране смо ми, антифашисти. Нас, у ствари, не занима кога ћемо победити на бојном пољу, украинске специјалне снаге или америчке меринце», рекао је Захарченко.

 

Да би се рат завршио, према Захарченку, мора се испоштовати споразум из Минска. У том смислу Кијев саботира процес, очигледно због хира својих газда из САД.

 

Неколико питања су поставили новинари украјинских медија, националисти и противници ДНР, па чак и депутат партије » Укроп». Шеф ДНР је и њима одговорио, некима оштро, некима је детаљно објаснио свој став.

 

На провокативно питање како пронаћи Новорусију на карти, он је дао савет да је пронађу у историјским књигама.

 

„Ако пратите мапу аутопутева коју купите у Кијеву, можете потпуно да погрешите пут“, рекао је филозофски доњетски политичар.

 

Ката

Тагови: ; ; ;