Исламска држава планира нападе биолошким и нуклеарним оружјем у Европи, сматрају функционери НАТО и ЕУ, преносе британски медији.

 

Постоји «оправдана забринутост» да ова терористичка група покушава да набави супстанце које би се могле употребити за прављење биолошког, хемијског и радиолошког оружја, наводе медији.

 

Заменик шефа за противтероризам у Европској комисији Хорхе Берто Силва изјавио је на сајму безбедности и противтероризма у Лондону да ИД показује заинтерестованост да набави те супстанце, преноси «Индипендент’.

 

Џејми Шеј, заменик помоћника генералног секретара за нове безбедносне претње је рекао да НАТО «зна да терористи покушавају да прибаве ове супстанце.»

 

id

 

Он је, такође, упозорио да се ИСИЛ можда распада на две фракције, једну која се бави заштитом такозваног калифата у Ираку и Сирији и другу, која је усредсређена на формирање терористичких ћелија за нападе на Европу, објавио је «Телеграф».

 

Белгијске власти су у међувремену саопштиле да верују да је после напада на Бриселу у Европу послато још екстремиста Исламске државе.

 

РТС

Тагови: ; ;