Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је изјавио да ће на самиту НАТО-Русија данас бити размотрени и недавни војни инциденти на Балтичком мору.

 

nato-rusija_660x330

 

«Инциденти прошле недеље на Балтичком мору, када су се руски авиони непрофесионално и опасно приближили једном америчком броду и авиону, наглашавају значај отворених војних комуникација», изјавио је Столтенберг у Луксембург на састанку министара одбране ЕУ.

 

Руски борбени авиони Су-24 су уплашили војнике на америчком ратном броду «Доналд Кук» извевши низ прелета изнад америчког разарача у међународним водама у Балтичком мору.

 

Први званични самит Русије и НАТО од 2014 године се одржава у Бриселу, а на дневном реду су украјинска криза, ситуација у Авганистану, опасност од терористичких напада и друга безбедносна питања.

 

Столтенберг је недавно изразио наду да ће тај састанак допринети пуној примени прошлогодишњег Споразума из Минска о прекиду ватре на истоку Украјине.

 

Амбасадори Русије и земаља чланица НАТО редовно су се састајали пре кризе у Украјини, која је често називана новим почетком Хладног рата.

 

Ката

Тагови: ; ;