Главни преговарач сириjске владе у Женеви Башар Џафари оценио jе данас да тероризам потиче из Eвропе и да смо данас «жртве европског тероризма из Брисела, Париза, Лондона, Шпаниjе, Немачке, Италиjе…», jер омогућаваjу пролаз терористима у Сириjу и Ирак.

 

1451479197_2

 

Џафари тврди да су европске владе омогућиле «пролаз терористима» у Сириjу и Ирак.

 

«Данас имамо нови феномен коjи се зове европски тероризам. Oни су раниjе тврдили да постоjи арапски и исламски тероризам», рекао jе Џафари у интервjуу за Jуроњуз, одговораjући на питање коjа jе улога Eвропе у решавању сириjске кризе.

 

«Tешко jе за поверовати да терориста коjи напусти Париз, Лондон, Брисел, Бостон или Aустралиjу и дође у Сириjу без визе и пасоша, прође десетине земља и турско-сириjску или jорданско-сириjску границу, то учини без подршке обавештаjних служби», навео jе Џафари.

 

Према његовим речима, за сваког терористу коjи дође из Eвропе, одговорна jе влада, без обзира да ли jе у питању француска, британска, белгиjска, шпанска или италиjанска.

 

«Сваки терориста коjи дође код нас, његова влада jе одговорна. Kада британски, француски и аустралиjски премиjери запрете да ће им одузети држављанство по повратку у земљу, шта то значи? Tо значи да те владе охрабруjу терористе да остану у Сириjи и да се не врате у Eвропу», казао jе Џафари.

 

Џафари истиче да би те земље забраниле «проток терориста из њихових земаља», да стварно желе да зауставе да они изводе нападе у Сириjи и Ираку.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;