Низ грешака турских власти је довео до тога да је туристичка индустрија суочена са озбиљним проблемима у земљи. Акције Анкаре су погоршале имиџ земље. Туристе одбија страх од рата и тероризма, каже турски новинар Мехмед Тезкан.

turska-svet-turizma

Новинар у чланку за новине Milliyet наводи четири основне грешке које су довеле до кризе, преносе РИА Новости.

Прва грешка је одлука да се интервенише у сиријском сукобу, што је довело до повећања протока миграната из ратне зоне преко Турске до Европе. Као резултат тога је Егејско море, преко кога мигранти прелазе чамцима и мањим бродовима, претворено у «море смрти».

«Да ли бисте ви отишли на одмор у приморски град са слике? Да ли бисте ви отишли на море на чијем дну леже тела деце?», пита Мехмед Тезкан.

Друга грешка Анкаре је игнорисање опасности од исламиста. Власти су им дозволиле улаз у Турску, што је довело до наглог повећања броја терористичких аката. То је такође постало застрашујуће за стране туристе.

Трећа грешка је криза у односима са Русијом, одакле је дуго времена стизао велики број туриста. Чињеница је да је оборен руски авион Су-24. Али су даљи кораци довели до продубљивања сукоба и до нестанка руских грађана из турских летовалишта.

«Покварили смо добре односе и изгубили смо Русе захваљујући којима је туризам у Турској процветао», рекао је новинар.

Коначна грешка Анкаре је ескалација сукоба са Курдима на југоистоку земље. У ствари, грађански рат и пораст насиља су коначно одвратили стране туристе из Турске, уништавајући ову високопрофитабилну грану привреде, дубоко је убеђен новинар.

Ката

Тагови: ; ;