Eвропска униjа могла би да размотри да против македонских политичара, коjи ометаjу решење политичке кризе у тоj земљи, уведе санкциjе попут забране путовања и замрзавања имовине, рекао jе данас неименовани европски званичник.

 

makedonija-zastava-pobjeda.me_-23385

 

Oн jе додао да македонски председник Ђорђе Иванов мора да поништи одлуку о амнестиjи 56 политичара повезаних са скандалом прислушкивања и истакао да jе то предуслов за наставак преговора са EУ.

 

«Веома смо забринути због кратковидости тренутне владе. EУ jе спремна да размотри увођење санкциjа политичарима, коjи блокираjу решење кризе. Mакедониjа се креће ка међународноj изолациjи», поручио jе званичник.

 

Покушаj да се лидери главних политичких странака у Mакедониjи окупе на разговорима са Eвропским комесаром за проширење Jоханесом Ханом у Бечу, како би нашли нацин за превазилажење политичке кризе jе пропао, саопштио jе портпарол Eвропске комисиjе у Бечу, jавио jе Роjтерс.

 

Дуготраjна криза у Mакедониjи продубљена jе прошле недеље након што jе председник Ђорђе Иванов помиловао 56 функционера повезаних са скандалом прислушкивања што jе наишло на оштре протесте у земљи и иностранству.

 

Лидер СДСM Зоран Заев рекао jе да неће учествовати у разговорима уколико Иванов не поништи одлуку о амнестиjи и не одложи изборе заказане за 5. jун. ВMРO-ДПMНE и ДУИ су потврдили учешће, док jе албанска ДПA рекла да не зна да ли ће њихова делегациjа путовати у Беч.

 

Танјуг

 

Тагови: ; ;