Бивши немачки канцелар Герхард Шредер каже да се Србија налази пред важним одлукама и да треба да настави путем ЕУ, као и путем реформи, јер само на тај начин може да се социјално правично и економски успешно развија. Премијер Александар Вучић, који је угостио Шредера у Београду, поручио је да Србију треба да извучемо из кризе, као што је то Шредер урадио са Немачком.

 

gerhard-shreder

 

Герхард Шредер, сада консултант многим корпорацијама и земљама у транзицији, допутовао је овог преподнева у Београд, где се састао са председником Владе Србије Александром Вучићем.

 

Након неформалног разговора, Шредер и Вучић присуствовали су радном ручку са домаћим и страним привредницима, као и младим предузетницима.

 

У обраћању на ручку, Шредер је поручио да је ЕУ потребна Србији, као што је Унији потребна Србија, те истакао да будућност Србије недвосмислено лежи у ЕУ, а да тако то виде и земље чланице.

 

«Српска влада треба да се обавеже на наставак европског пута, а у томе, како је нагласио, има подршку Немачке, која је Србији поуздан партнер на путу европских интеграција», поручио је бивши немачки канцелар.

 

Истакао је да је то протеклих година јасно доказала немачка канцеларка Ангела Меркел, али је и подсетио да је Немачка највећи донатор са 1,6 милијарди евра од демократског преокрета, више од било које друге државе Уније.

 

Србија ће, како је нагласио, постати атрактивнија за улагања и инвеститоре напретком ка ЕУ, а Србија је свакако, сматра Шредер, држава са огромним потенцијалом.

 

Истовремено је истакао да је веома важно да се наставе започете реформе, указујући да он најбоље зна како је то када шеф Владе мора спроводити реформе које нису популарне.

 

«Сматрам да је политика Владе Србије била обележена начелом рада за добробит Србије», уверен је Шредер додајући да су реформе предуслов за опоравак Србије, да буде конкурентна и да се отворе шансе за младе генерације.

 

Према његовим речима, то су били и разлози што је Немачка пре 10 година спровела модернизацију својих економских и социјалних структура.

 

«Тада је Немачка била болесник, а данас је привредни мотор Европе», констатовао је Шредер додајући да је Немачка успела да сачува привредну структуру у којој је јака и иновативна индустрија, а средња предузећа извозно оријентисана.

 

Шредер је нагласио да српска влада кроз реформе подстиче раст привреде, што ће остати приоритетан задатак Владе, уз смањење препрека за инвестиције и унапређење правне сигурности.

 

«Знам да Србија мора да предузме додатне структурне реформе како би могла да ступи у међународну конкуренцију и издржи је. Без реформи сваки друштвени систем пропада, а мора се народу јасно рећи да социјална држава не може опстати без реформи. Све што у социјалној држави може да се расподели људима, који опстају од тога, мора да се заради», упозорио је бивши немачки канцелар.

 

Истакао је да српској влади може да саветује само да настави реформе и да се већ види да се исплати тај пут.

RTS

Тагови: ; ; ;