Хрватски редитељ Дарије Харјачек доживео је непријатност на улици када га је непозната особа пљунула у лице због мајице на којој су отиснути срп и чекић. Објашњава да је то недопустиво тим пре што је реч о концептуалној уметности, а не о идеологији.

 

srp_cekic

 

Харјачек је на свом Фејсбук профилу написао да се инцидент догодио у петак у 13 сати, када је возио бицикл. Непознати човек је с педесетак метара видео његову мајицу и почео да виче, псује и да га вређа.

 

«Дошао је до мене, гурнуо ме с бицикла и пљунуо ми у лице», испричао је Харјачек за ријечки Нови лист.

 

Он је објаснио да није пао, већ да се дочекао на ноге, али и да није насилан и да је желео само да што пре оде одатле.

 

Нападач је, каже, «био корпулентнији, од четрдесет до педесет година».

 

«Важно је не попустити несигурности и одолети аутоцензури», каже и додаје да нико никоме не може одузети слободу, премда ситуација постаје страшна.

 

Први пут, рекао је, има осећај јавног линча.

 

«Као да постоји широка стратегија уништења елементарног грађанства и тежње да будемо слободни грађани», рекао је Харјачек.

 

Према његовим речима, гротеска целог догађаја је, каже, у томе што његова мајица не шаље никакву пропагандистичку поруку.

 

«Али, и да шаље, недопустиво је нападати људе због тога како су одевени. Мајица је рад вараждинског концептуалног уметника, који симболе разних идеологија комбинује с раздобљима барока и ренесансе. Реч је о концептуалном раду, а не о идеологији», објашњава Харјачек, који је више пута награђивани редитељ, са искуством у многим хрватским позориштима.

 

 

РТС

Тагови: ;