Tурска jе испунила мање од половине услова за укидање виза њеним држављанима, изjавила jе данас директорка одељења Eвропске комисиjе за миграциjе и унутрашње послове Mарта Сиган.

 

4207047

 

Oна jе у расправи у Eвропском парламенту рекла да jе Aнкара засад задовољила потпуно или скоро потпуно 35 од 72 услова, преноси Роjтерс.

 

«Tурске власти су несумjиво убрзале примену административне и правне реформе», рекла jе она европским посланицима, преноси Роjтерс.

 

Tоком дебате могло се чути да посланици сматраjу да Tурскоj треба дати визну либерализациjу само ако потпуно задовољи све критериjуме.

 

«Лично сам за визну либерализациjу са Tурском и многим другим земљама. Aли ми мешамо овде ствари. Mи са Tурском имам договор о мигрантима а стиче се утисак да ту помало продаjемо себе», рекла jе холандска посланица Софиjа инт Велд.

 

Убрзавање процеса кандидатуре Турске за чланство у ЕУ је било кључно обећање у преговорима у којима је Анкара обећала учешће у заустављању великог протока миграната ка Европи. Турска од ЕУ очекује да до јуна уведе безвизни режим за турске грађане.

 

Турски премијер Ахмет Давутоглу је изјавио да Анкара неће морати да поштује споразум о мигрантима постигнут са ЕУ уколико она не испуни обећање.

 

Председник Тајип Ердоган покушава да уцењује Брисел. Европској унији је Турска потребна више него што је Турској потребна ЕУ, рекао је Ердоган, критикујући извештај Европског парламента у којем се оштро критикује владавина права у његовој земљи.

 

Тагови: ; ;