Амбасадору Хрватске у Београду уручена је протестна нота Србије због изјаве министра иностраних и европских послова Хрватске Мира Ковача хрватским медијима, којом се вређа и омаловажава Србија.

 

Zastava

Министарство спољних послова сматра неадекватним да се у јавним изјавама хрватских званичника примена закона Србије описује речима «повијесна перверзија», а Србији имплицира да је «држава из које су потекли планови за ратове из деведесетих».

 

Министарство, такође, сматра да би уздржавање од оваквих оцена са хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

 

Министарство спољних послова наводи да користи ову прилику да укаже да се у Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања хрватских надлежних органа да те појаве адекватно санкционишу и јавно осуде.

 

Министарство изражава посебну забринутост због учешћа хрватског певача Марка Перковић Томпсона на верској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику, 16. априла ове године, и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе уз песме «Чавоглаве» и «Јасеновац и Градишка Стара», у којима се величају усташтво и упућују претње Србима.

 

 

Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника две земље на којима би се разматрала отворена питања, наводи се у саопштењу МСП.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;