Србија у мом срцу — назив је такмичења ученика руских школа у рецитовању руских и српских песама, од Пушкина и Његоша до Рубцова и Бећковића, које је у четвртак почело у Амбасади Србије у Москви.

 

ruska-deca

 

Шесто по реду традиционално такмичење које негује «херојски епос и словенске мотиве у патриотским традицијама руске и српске поезије», отворио је амбасадор Славенко Терзић.

 

— Посебно ми је драго што млади људи учествују на овој манифестацији, јер они су наша будућност, па сам уверен да ће пријатељство два братска народа бити још јаче — казао је амбасадор Терзић.

 

 

Ђаке и остале присутне поздравио је и Иља Михајлович Числов, председник Друштва руско-српског пријатељства. У име Савеза писаца Русије присуствовао је Иван Јурјевич Голубничниј, док је почасни гост била српска песникиња Љубица Милетић.

 

Такмичење је почело рецитовањем ученика деветог разреда Михаила Љубокајева који је на српском говорио одломак из епске песме «Погибија српског царства». Ученица седмог разреда Ана Шеина казивала је песму Добрице Ерића «Плачи, вољена земљо». Ученици московске школе, која носи назив совјетског хероја Николаја Гастела, отпевали су песму «Видовдан». У такмичарском програму могли су се чути стихови Војислава Илића, Десанке Маскимовић, Радована Зоговића, али и Радована Караџића. Занимљиво је да су неки од учесника рецитала наступили у српској народној ношњи.

 

Такмичење се наставља у петак, а како је најављено, осим реситала, руска деца ће певати познате српске песме — «Устај Като, устај злато» и «Пукни, зоро».

 

За тако велики број ђака који воле српску поезију и умеју да је рецитују свакако су заслужни и њихови наставници који имају велике симпатије према братској Србији.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;