Хрватској је из Црне Горе изручен капетан војног брода Југословенске ратне морнарице Павле Пантић, који је био заменик команданта касарне Лора, јавља хрватски портал «Индекс». Оптужен је за гранатирање Сплита, смрт четворо и рањавање неколико десетина цивила.

 

hro-13-Lora-kasarna

 

 

Пантић је смештен у сплитски затвор у којем се већ налазе Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, и генерал Борислав Ђукић, оптужен за рушење бране Перуча.

 

Пантић је ухапшен крајем прошле године на граничном прелазу у Црној Гори по потерници коју је расписао сплитски суд 1993. године. Враћао се из посете ћерки у Београду. У лошем је здравственом стању — након смрти супруге имао је мождани удар и тешко се креће, а пати и од високог притиска.

 

Како наводи Индекс, његови пријатељи тврде да је помагао Хрватима да напусте ЈНА и није дозвољавао црногорским добровољцима да пуцају по Сплиту.

 

У одсутности је био осуђен на осам година затвора, и то у предмету против адмирала Миле Кандића, тадашњег заповедника Војнопоморске области Сплит и осталих војних заповедника који су издавали наредбе за борбено деловање и блокаду хрватских лука и градова.

 

РТС

 

Тагови: