САД су забринуте због извештаја у коме се наводи да Русија, у ситуацији лабавог примирја и кризе у мировним преговорима, враћа војску и оружје у Сирију како би ојачала Башара ал Асада.

oba

«Било би изузетно лоше да Русија упути додатну војну опрему или војнике у Сирију», рекао је Бен Роудс, заменик америчког саветника за националну безбедност.

Председник САД Барак Обама је раније ове недеље рекао руском Председнику Владимиру Путину у телефонском разговору да Русија треба да се фокусира на одржавање прекида ватре и спровођење дипломатског решења сукоба, преноси АП.

Роудс сведочи да је прекид ватре «увео одређен степен примирја у неколико сиријских области, што је омогућило достављање хуманитарне помоћи».

Амерички званичник додаје да су САД забринуте због «кршења споразума о примирју» и позвао Русију да искористи свој утицај како би се осигурало да ће сиријска влада поштовати услове примирја.

Ројтерс преноси изјаву неименованог званичника САД који каже да Русија измешта артиљерију на север Сирије што упућује на закључак да сиријска Влада и њени савезници припремају још једну офанзиву у Алепу.

Руско Министарство није коментарисало ове наводе, пише лист.

Ката

Тагови: ; ; ;