Први човек америчке Централне обавештајне агенције Џон Бренан у Сарајеву је разговарао са највишим безбедносним званичницима о координацији и капацитетима БиХ у борби против тероризма, јављају медији у Сарајеву.

 

ЦИА снајка

 

Ударна група за борбу против тероризма БиХ упознала је директора ЦИА о свим активностима које спроводе безбедносне службе и надлежна тужилаштва за процесуирање особа које су биле на страним ратиштима и које су се вратиле у БиХ.

 

«Обавестили смо га о оперативним сазнањима о томе колико наших грађана борави на страним ратиштима. Било је речи о међусобној размени података безбедносних агенција, а добили смо обећање да ћемо имати подршку ЦИА у раду наших служби, а пре свега у размени података преко Сигурносно-обавештајне агенције БиХ (ОСА)», рекао је за сарајевски портал Кликс Аљоша Чампара, министар унутрашњих послова ФБиХ и члан Ударне групе за борбу против тероризма БиХ.

 

 

Министар сигурности БиХ Драган Мектић је, како се наводи, Бренена упозао и о државној стратегији за борбу против тероризма, али и о новом покушају да се успостави нова ударна група за борбу против тероризма на нивоу региона Западног Балкана.

 

«Директора ЦИА упознали смо и с проблемом вишка наоружања које се може прокријумчарити и користити у терористичке сврхе. Кратко смо разговарали и о организованом криминалу, борби против корупције, владавини права и закона. У суштини, имали смо конструктиван разговор», рекао је Чампара.

 

 

Директор Управе полиције Федерације БиХ Драган Лукач рекао је да су са Бренаном размењена мишљења о одређеним безбедносним стварима, што је, каже, било и очекивано.

 

«Састанак је био јако конструктиван и добро организован од Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА) БиХ. Све је протекло у најбољем реду», рекао је Лукач.

 

 

Према његовим речима, на састанку је било говора и о борби против тероризма, али није стављен посебан акценат на ту тему.

 

«Разговарали смо о стању безбедности у БиХ. Дакле, о нормалним темама о којима се разговара на састанцима оваквог типа», указао је Лукач.

 

 

Бренан је у БиХ допутовао из Ријада, где је са званичницима безбедносних служби шест арапских држава разговарао о координацији потеза око конфликата у Ираку, Сирији и Јемену, наводи агенција Ројтерс.

 

Заједничком ручку су, осим Чампаре и Лукача, присуствовали и директор Агенције за координацију полицијских тела Мирсад Вилић и први човек Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

 

Према подацима власти у Сарајеву, у редовима џихадистима бори се 120 држављана БиХ. До сада, на ратиштима у Ираку и Сирији погинуо је 51 држављанин те земље, а 49 се вратило из тих ратова.

 

Од доласка Бренана, чији је авион синоћ слетео на сарајевски аеродром, у граду су знатно појачане мере безбедности, посебно око места на којем се одржава састанак шефа ЦИА и локалних званичника.

 

Није, међутим, познато колико ће се први човек ЦИА задржати у Сарајеву.

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;