У Скопљу су вечерас истовремено одржани протести грађана незадовољних владавином ВМРО ДПМНЕ и присталица те македонске странке.

 

3

 

Демонстранти у организацији грађанског покрета „Протестујем“, девети пут су на уличним протестима тражили оставку председника Македоније Ђорђа Иванова због одлуке о аболицији политичара, а захтевали су и одлагање посланичких избора који су заказани за 5. јун, јер за њих не постоје услови.

 

Те протесте који су названи „Шарена револуција“ подржале су македонске опозиционе странке предвођене Социјалдемократским савезом Македоније Зоран Заева и албанска опозициона странка Беса.

 

5

 

4

 

2

Демонстранти који траже и оставку Владе Македоније и формирање експертске владе која би припремила фер и кредибилне изборе, вечерас су бојом грађали зграду Владе. Највећи део је завршио на огради, али је понека флека направљена и на белој згради у барокном стилу, док је остатак боје простут на улици испред.

 

Грађани који су незадовољни десетогодишњом владавином ВМРО ДПМНЕ уобичајено су, као и претходних дана, протест започели око 18.00 сати испред зграде Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре.

 

Током протестне поворке око десет хиљада демонтраната је скандирало главни слоган, „заштитни знак“ грађанских протеста „Нема правдве, нема мира!“, као и „Оставка, оставка!“.

 

Пре доласка до зграде Владе прошли су испред Канцеларије ЕУ у Скопљу, где их је троструки кордон полиције спречио да наставе према центру града где је Скупштина Македоније, испред које се одржавао скуп подршке владајућој странци.

 

1

 

5

На скупу који је назван „велики народни сабор“, а испред парламнета га је после неколико дана паузе организовао провладин Грађански покрет за одбрану Македоније (ГДОМ), по слободној процени окупило се око 5.000 људи. На том скупу је затражено одржавање избора 5. јуна и пружена је подршка ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског.

 

7

 

Учесници тих демонстрација, од којих су многи организовано доведени из унутрашњисти, тражили су да се „стави крај деструктивним сценаријима опозиције“. Како су пренели неки медији, Алексадан Пандов из ГДОМ је најавио да ће то провладино удружење поднети иницијативу Уставном суду за привремену забрану рада удружења и невладиних организација које „руше државност Македоније“.

 

Улице у центру Скопља биле су затворен за саобраћај возила, а јаке полицијске снаге, с водени топовима, распоређене како би спречиле приближавање антивладиних и провладиних демонстранта.

 

Поред Скопља, антивладини протести у организацији грађанског покрета „Протестујем“ вечерас су одржани и у Битољу, Велесу, Штипу, Гостивару, Струмици, Куманову и Кавадарцима.

 

Бета

Тагови: