Радницима РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању 23. априла 1999. године, минутом ћутања и полагањем венаца ноћас у 02.06 код споменика «Зашто» испред зграде РТС пошту су одали породица, пријатељи и колеге.

 

dru ubice novanara_620x0

 

НАТО је 23. априла 1999. године у 02.06 бомбардовао РТС у Абердаревој улици у Београду са два пројектила, а погинуло је 16 запослених те медијске куће.

 

Брат настрадалог Синише Медића, Мирослав Медић захвалио је окупљенима што чувају сећање на погинуле раднике РТС-а.

 

«Моје колеге су часно обављале свој посао. Њихов једини задатак био је да из ове зграде пошаљу коректну слику и тон. Нису се бавили уређивачком политиком РТС. Неко други ко је требало да из заштити, то није урадио. Питамо се и данас зашто?», рекао је Медић.

 

Мајка настрадалог Небојше Стојановића рекла је да су све породице настрадалих и данас на неки начин обележене и остале у својој тузи.

 

Помену жртвама напада НАТО присуствовали су и генерални директор РТС-а Драган Бујошевић и председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић.

 

Међународна организација за људска права «Хјуман рајтс воч» саопштила је 2000. године да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде Телевизије, док су челници НАТО-а су тврдили да је напад био оправдан.

 

У знак сећања на погинуле, у београдском Ташмајданском парку, код зграде РТС-а, подигнут је споменик «Зашто?», којим породице и пријатељи страдалих постављају питање зашто су они погинули.

 

Код спомен-обележја «Зашто» , у 14.00 венце ће положити представници управе Град Београда.

 

 

НОВОСТИ

 

Тагови: