Јерменија је била убеђена да се проблем Нагорно Карабаха може решити мирним путем али сада је другачија ситуација, рекао је председник Јерменије Серж Саргсјан за време разговора са члановима форума «Против злочина геноцида».

 

armen

 

Он је додао да је Јерменија током свих ових година била активни и одговорни учесник овог процеса и да је покушавала да пронађе решење прихватљиво за све.

 

«Били смо убеђени да се овај конфликт може решити на основу компромиса и мирним путем али сада је потпуно другачија ситуација»- рекао је Саргсјан.

 

Он је додао да је у петак у Јеревану боравио и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров коме је Саргсјан објаснио позицију Јерменије у вези са ситуацијом насталом после велике офанзиве Азербејџана против Нагорно Карабаха.

 

«Русија као председавајући минске групе ОЕБС активно учествује у регулисању конфликта у Нагорно Карабаху». рекао је он.

 

Према његовим речима Азербејџан је грубо прекешио споразум о прекиду ватре игнорисао изјаве председника држава-чланица минске групе ОЕБС-а Русије, САД и Француске и починио ужасне ратне злочине.

 

Председник је позвао све земље да укажу на агресора како би се извукле поуке и кренуло напред.

 

Подсетимо руски шеф дипломатије Сергеј Лавров изјавио је јуче у Јеревану да су стране у сукобу дужне да реше конфликт а да су државе чланице минске групе дужне да им помогну.

 

 

ТАСС

Тагови: ; ; ;