Више десетина миграната успело jе у покушаjу да илегално пређу границу из Грчке у Mакедониjу, коjа jе затворена од фебруара, известила jе данас агенциjа франс Прес.

 

reka

 

Фоторепортер те агенциjе jе видео групу миграната у Ђевђелиjи, коjа се налази са македонске стране границе, насупрот грчком Идомениjу, где више од 10.000 миграната већ недељама борави у лошим условима услед затварања граница на такозваноj балканскоj мигрантскоj рути.

 

Фоторепортер AфП, коjи jе путовао са групом новинара, видео jе jедну особу како «искаче из грмља» пред возило.

 

«Затим сам видео jош двоjицу или троjицу, па њих 50 како седи у жбуњу», рекао jе он, проценивши да има jош «пуно њих» у тоj групи.

 

Да би стигли до Ђевђелиjе, мигранти су од Идомениjа путовали три сата, а између осталог су морали да пређу и реку. Група миграната, међу коjима jе било «много жена, деце, па чак и жена коjа jе носила мачку», затим jе нестала из видокруга новинара, рекао jе фоторепортер, додаjући да су они изгледали уплашено и уморно.

 

Полициjа у Скопљу jе негирала да зна ишта о том инциденту.

 

«Немам такве информациjе. Aли овакви илегални покушаjи преласка границе се догађаjу на свакодневноj бази и полициjа предузима мере за заштиту границе», рекао jе портпарол полициjе Tони Aнгеловски.

 

У Грчкоj jе од затварања балканске руте у фебруару «заглављено» око 54.000 људи, већина њих избегла од рата у Сириjи.

Тагови: ; ; ;