Турски премијер Ахмет Давутоглу рекао је да споразум Турске и Европске уније о реадмисији миграната неће бити у потпуности спроведен уколико турским држављанима не буду укинуте визе за путовања у земље чланице ЕУ, преноси «Ројтерс».

 

Давутоглу Ангела

 

Ахмет Давутоглу је истакао и да је визна либерализација кључна, изразивши уверење да ће ЕУ учинити потребне кораке како би споразум о мигрантима био у потпуности испоштован.
Ангела Меркел је истакла да се залаже за формирање специјалних безбедних зона у Сирији у близини границе са Турском где би избеглице могле да нађу уточиште.

 

«Поново сам затражила да успоставимо зоне где се примирје посебно примењује и где може бити гарантован велики ниво безбедности», рекла је на заједничкој конференцији за новинаре са турским и званичницима ЕУ у Газијантепу.

 

 

Председник Савета ЕУ Доналд Туск је на конференцији рекао да ће ЕУ издвојити милијарду евра овог лета на пројекте којим би био побољшан живот сиријских избеглица, пренео је АП.

 

Похвалио је Турску као «најбољи пример» за то како избеглице треба да буду третиране.

 

На аеродрому у Газиантепу, код границе са Сиријом, Давутоглу је сачекао Ангелу Меркел, Доналда Туска и потпредседника Европске комисије Франса Тимерманса, који су допутовали у Турску у покушају да дају замајац примени споразума ЕУ и Анкаре о решавању избегличке кризе.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;