Турски председник Реџеп Тајип Ердоган боравиће у уторак и среду у званичној посети Хрватској како би с највишšим хрватским званичницима разговарао о билатералним односима, посебно о јачању привредне сарадње и учествовао на обележžавању стоте годишšњице Ислама у Хрватској, преносе хрватски медији.

 

ердоган 2

 

По доласку у Загреб у уторак поподне, турски председник ће најпре на Мирогоју положžити венац испред Зида бола, а након тога ће се на Пантовчаку састати с хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић, преноси Хина.

 

Како се очекује, они ће разговарати о билатералним политичким и економским односима.

 

Незаобилазне теме ће бити турски преговори за чланство у ЕУ, које Хрватска снаžно подржава и помаžе својим знањем и искуством, затим стање у југоисточној Европи, посебно у БиХ и предстојећи самит НАТО-а у Варшšави у јулу.

 

Грабар-Китаровић и Ердоган имаће на дневном реду и борбу против тероризма, стање у Сирији и Ираку, енергетску безбедност и мигрантску кризу.

 

У среду ће двоје председника бити на хрватско-турском економском форуму који организује Хрватска привредна комора и говориће учесницима скупа, преноси Хина.

 

Ердогана очекују и састанци с председником Сабора ЖŽељком Рајнером и премијером Тихомиром Орешšковићем.

 

Послеподне ће се у ХНК одржžати свечана академија поводом 100. годишšњице признања Ислама за традиционалну вероисповест у Хрватској

 

 

БЛИЦ

Тагови: ; ;