У Србији се данас одржавају ванредни парламентарни и редовни покрајински и локални избори.

 

srbija_izbori_epa_main

 

До 14  сати на изборе у Србиjи jе изашло 28,89 одсто уписаних бирача, саопштила jе Републичка изборна комисиjа. У централноj Србиjи до 14 сати изашло jе 28,96 одсто, у Воjводини 28,69 одсто, а у Београду 28,49 одстоуписаних бирача.

 

Представници руске Централне изборне комисије нису забележили неправилности на парламентарним изборима у Србији, саопштио је члан ЦИК Русије Василиј Лихачов.

 

Велико интересовање руских медија за изборе у Србији, додао је Василиј Лихачов за Спутњик.

 

Према подацима ЦеСИД-а, до 14 сати jе на изборима гласало 29,7 одсто уписаних бирача

 

На Kосову и Mетохиjи до 14 часова гласало jе 23.484 бирача или 21.86 одсто, саопштио jе OEБС.

 

Шеф посматрачке мисије ЦРТА «Грађани на стражи», Раша Недељков рекао је да су на два одсто бирачких места забележене озбиљне нерегуларности током гласања и то првенствено на истоку Србије и у Војводини.

 

Јуче су на биралишта изашли држављани Србије у САД, Канади и Великој Британији, док ће остатак дијаспоре гласати данас.

 

Грађани Србије у Хрватској гласају у Вуковару.

 

У Бањалуци до 10 сати гласало 105 грађана, изјавио је Председник Бирачког одбора у генералном конзултату Србиjе у Бањалуци Радослав Илић. Гласање се одвиjа регуларно без икаквих проблема.

 

У Основној школи «Доситеј Обрадовић» у Врању је, на бирачком месту 24 прекинуто је гласање, зато што је активиста Јединствене Србије унео заокружени гласачки листић, потврдио је РИК.

 

На Косову и Метохији бирачи гласају на 90 места. Претходно је ОЕБС рано јутрос на бирачка места доставио изборни материјал укључујући и гласачке листиће.

 

Гласање на 11 бирачких места у Косовској Митровици, како јавља дописник Танјуга, протиче без већих проблема.

 

На бирачком месту 81 у београдском насељу Вождовац упућена је лажна дојава о бомби, пренели су медији.

 

Српска напредна странка, међутим, саопштила је да је на више локација широм Србије у току покушај спречавања слободне изборне воље грађана, и то од стране активиста више политичких партија, у чему предњаче чланови Демократске странке.

 

Демократска странка обавестила је редакције да је на бирачком месту 169 у Новом Саду, од јутрос 400 гласачких листића мање, иако је пре три дана материјал који је примљен био на броју, о чему је, кажу, потписан записник.

 

ДС је пријавила да су на бирачким местима 82, 20 и 21 у Крушевцу пронађени попуњени листићи, а да на бирачком месту 90 у Оџацима недостаје 90 листића.

 

У амбасади Србиjе у Босни и Херцеговини у Сараjеву, на бирачком месту броj jедан, задовољни су излазношћу гласача на ванредним парламентарним изборима за посланике у Народноj скупштини Србиjе, коjа jе до сада прешла 40 одсто уписаних грађана с правом гласа.

 

Председник СНС и техничке владе Aлександар Вучић изjавио jе данас да ће Србиjа, уколико владаjућа коалициjа добиjе већину на изборима, наставити пут европских интеграциjа.

 

nikolic
Председник Србије Томислав Николић са супругом Драгицом © Tanjug

 

seselj
Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ © Tanjug

 

tadic
Лидер СДС Борис Тадић © Tanjug

 

dacic
Лидер социјалиста и министар спољних послова Ивица Дачић © Tanjug

 

djuric
Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић © Tanjug

 

mali
Градоначелник Београда Синиша Мали © Tanjug

 

Премијер и председник СНС Александар Вучић са ћерком.© Tanjug
Премијер и председник СНС Александар Вучић са ћерком.© Tanjug

 

 

Пресек гласова у 19:00 показује да је изашло 52,9% грађана.

 

СНС је освојио 49,9 одсто гласова на парламентарним изборима. Следи СПС са 11,6, потом СРС са 7,8 одсто, ДС са 5,9 одсто, ДСС и Двери 5,0, Доста је било 5,2 и СДС-ЛСВ-ЛДП са 5,0, показују резултати Цесида на 82 одсто обрађених података. Цесид истиче да још увек нема финалну прогнозу.

Тагови: