Украјинска војска у зони «АТО» у Донбасу добила је ремонтовану радиоактивну војну технику из Чернобилске зоне, изјавио је представник Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

 

VOJNA TEHNIKA CERNOBIL

 

«Важно је саопштити да смо добили информацију из поузданих извора украјинског генералштаба да је украјинска војска у зони «АТО» почела да користи ремонтовану радиоактивну војну технику која је покупљена са локација у чернобилској зони. Радијацију са самих возила није било могуће уклонити»- рекао је Басурин.

 

Он је додао да је сва техника прошла кроз ремонтне заводе и да се у украјинском генералштабу информација о коришћењу чернобилске војне технике налази «под високим степеном тајности».

 

Подсетимо након ликвидације последица чернобилске трагедије од 26 априла 1986 године у самој зони формирано је «радиоактивно гробље» војне технике која је учествовала у санацијама последица нуклеарне несреће. На овој локацији налазило се преко 3000 војних возила и та локација представља, осим самог реактора једну од најопаснијих у самој забрањеној зони.

 

 

НОВОРУСИЈА

Тагови: ;