Федерални апелациони суд САД подржао је одлуку да се Азра Башић, оптужена за убиство, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента, изручи Босни и Херцеговини, пренела је РТРС.

 

Azra Basic

 

Коначну одлуку донеће амерички Врховни суд, након чега ће државни секретар САД одлучити о томе хоће ли Башићева, коју су жртве знале под именом «Азра два ножа», бити изручена, с обзиром да се ради о америчкој држављанки.

 

РТРС наводи да је Башићева у Дервенти боравила као припадница формације састављене од добровољаца из Ријеке и у то време је била хрватска држављанка.

 

Када је случај покренут, Министарство одбране Хрватске је одбацивало оптужбе Тужилаштва БиХ да је она починила злочине као припадница војске Хрватске.

 

Када је Башићева ухапшена пре пет година у САД, нико од њених комшија није могао да верује да је у БиХ починила ратни злочин.

 

У САД је користила различита имена, а ухапшена је као Изабел Башић.

 

Босанскохерцеговачко правосуђе терети Башићеву за убиство Благоја Ђураша, злостављање и мучење заробљеника српске националности на подручју општине Дервента.

 

Према исказима 26 сведока, заточених у некадашњем Дому ЈНА, људе је присиљавала да пију људску крв и бензин, као и да клече на разбијеном стаклу.

 

«Она је многе људе у Дервенти тукла, убијала и мучила, па радила и неке друге ствари», рекао је о злочинима Башићеве председник Удружења логораша Општине Дервента Драго Кнежевић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;