Према америчкој агенцији Асошиејтид прес, тријумф СНС Премијера Александра Вучића значи да ће Србија наставити путем према чланству у ЕУ, упркос противљењу десничарских странака, које желе блиске везе са традиционалним савезником Русијом.

 

izbori2016_srbijaizbori_9

 

Пред «моћним» Вучићем је сада задатак да реформише неефикасне државне компаније и гломазни јавни сектор, истиче Франс прес.

 

Француска агенција подсећа да је и сам Вучић, по објављивању резултата, рекао да су се грађани определили за европску интеграцију и поверили му «огромну одговорност», а један од првих који му је честитао, истиче Франс прес, био је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

 

Амерички АП такодје цитира изјаву Вучића да «резултати показују снажну подршку демократији, реформама и европској интеграцији»

 

АП подсећа да се на Западу страховало да би избори могли окренути Србију даље у десно и према Русији.

 

«Свако буђење национализама на Балкану се сматра опаснијим него у осталим деловима Еропе због ратова 1990их», наводи АП.

 

Франс прес у анализи исхода ванредних парламентарних избора истиче још и да је проевропски Премијер Вучић прогласио победу а да је његова странка на путу да добије око половину гласова, уз досадашње коалиционе партнере, социјалисте, на другом месту.

 

У скупштину се после четири године враћају и радикали, предвођени ултранационалистом Војиславом Шешељем, који је недавно ослобођен оптужби за ратне злочине током сукоба 1990-их, наводи француска агенција.
АФП подсећа да је Вучић расписао превремене изборе рекавши да му је потребан јасан мандат да настави потенцијално непопуларне реформе које тражи ЕУ, те указује да његови критичари сматрају да је гласање било покушај да се консолидује власт и изражавају забринутост због Вучићевих ауторитарних тенденција, укључујући сузбијање меијских слобода.

 

У тексту се подсећа да је «тврдокорни Шешељ», «који би сада могао да постане водећа опозициона личност у Скупштини», водио практично антизападну кампању, подсећајући на НАТО бомбардовање Србије и позивајући на приближавање Русије.

 

Руска агенција ТАСС јавља да је према прелиминарним резултатима РИК-а коалиција «Александар Вучић- Србија побеђује» освојила 49,3% гласова.

 

Италијанска агенција Анса наводи да резултати потврђују велики успех Вучића и његове СНС а да ће у скупштину ући и СПС, СРС и ДС док су друге странке одмах код прага.

 

Ката

Тагови: ;