Лидерску позицију коју су некада имале САД, као највећи светски извозник пшенице, полако преузимају Русија и Канада, јавља РТ.

Разлог за губитак водеће позиције су јак долар, стагнација приноса, растућа конкуренција и климатске промене, додаје РТ.

psenica

Према оценама аналитичара, амерички извоз пшенице би у сезони која се завршава 31 маја могао пасти за 9,3%, на 21,1 милион тона, што је најнижи ниво од 1972 године.

«Више нећемо бити лидер у количини извезене пшенице», изјавио је Председник америчке Асоцијације произвођача пшенице Алан Трацеј за њујошку агенцију «Блумберг», додајући да је једина нада за САД повећање глобалне трговине пшеницом.

Готово 40% америчких усева одлази у извоз, а будући да америчка пшеница више није лидер на глобалним тржиштима, амерички пољопривредници се, како наводи РТ, све више окрећу узгоју кукуруза и соје.

Русија ће ове године пожњети 62,5 милиона тона пшенице, што је највећа количина за осам година, према подацима московског Института за пољопривредне тржишне студије.

Ката

Тагови: ; ;