У Кијеву спалили стан Валентина Лукјаника, организатора бројних литија (крсних ходова) за очување јединства са Руском православном црквом.

 

6468-e1461569785248

 

«Валентин је сигуран да је пожар подметнут. Вероватно су бацили нешто кроз прозор кад у стану није било никога. ТСве то се одиграло јутрос када су сви отишли на посао. Стан је на другом спрату, па није тешко убацити нешто кроз прозор. Лукјаник ће одржати крсни ход на Дан победе са молитвом на гробовима погинулих бораца. Ту су сахрањени јунаци који су погинули за време Другог светског рата. Тако је било и прошле године, а митрополит Онуфрије је водио службу. Литургија ће се свакако одржати», рекао је Александар Лузан, лидер «Словенске партије».

 

«Кривце званичници неће наћи. У стану нису били укључени електрични уређаји. Самозапаљивих супстанци у кући такође нема. Шта је онда горело?. Телефони?»- додао је он.

 

 

Лукианик је био један од најактивнијих учесника туче са украјинским националистима који су напали 17. марта на митингу руских становника Кијева.

13059781_981655815236235_1461605844_n-e1461569811514

 

«Он је био међу онима који су се тукли са нацистима 17. марта. Видео показује како им се обраћа вичући: «Фашисти, напоље из Украјине!». Валентин се није плашио претњи. И свима говори, «не смемо се плашити, а онда ће и Бог помоћи», наставља да Лузан.

 

«Управо је он организовао већину најмасовних протеста. Нико осим Лукјаника не може да окупи у Кијеву неколико хиљада људи. Руска православна црква је за нацисте главни непријатељ.
Руска православна црква има парохије и цркве у Украјини више од било које друге, а цркву зову «Украјинска». Но, сви знају да је црква руска.
Мислим да је циљ био да се спречи крсни ход», каже колега Лукјаника.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;