Глас Америке

Светски медији јављају о убедљивој победи странке Премијера Вучића на превременим изборима у Србији, али и указују на ново јачање ултрадеснице.

Прозападни Премијер Србије Александар Вучић је добио убедљиву подршку својој политици усмереној ка чланству у ЕУ, чиме је обезбедио још четири године на власти са парламентарном већином. Међутим, мораће да се суочи са обновљеном опозицијом ултранационалиста који одбацују интеграцију са ЕУ и траже ближе везе са Русијом, преноси агенција Ројтерс.

d632334130a2b9d194362b7d857b88bf_XL

Вучић ће морати да одлучи да ли ће владати сам, или проширити подршку тако што ће наставити да влада у коалицији са социјалистима, који су освојили око 11,6% гласова, или неком другом странком.

Изборе је обележило и ново јачање Српске радикалне странке Војислава Шешеља, кога је прошлог месеца Хашки трибунал ослободио оптужби за ратне злочине током ратова у бившој Југославији, јавља Ројтерс.

Асошијетед Прес указује да очигледан тријумф СНС значи да ће Србија наставити свој пут ка чланству у ЕУ, упркос противљењу десничарских странака које се залажу за блиске везе са Русијом. АП такође констатује да су напредњаци оставили проруске националисте далеко иза себе.

Избори су, оцењује агенција, представљали тест прокламованог обећања Премијера Александра Вучића да води земљу ка ЕУ. Вучић је, подсећа АП, рекао да је ванредне парламентарне изборе сазвао, јер му је потребан нови мандат како би наставио са тешким реформама, које ЕУ тражи, али га његови противници оптужују да заправо жели да ојача «аутократску владавину» и освоји још један четворогодишњи мандат док је још популаран.

Либералне прозападне опозиционе странке, међу којима је и странка бившег српског Председника Бориса Тадића, подељене су и скрајнуте, и боре се да пређу цензус, а оживела је подршка десничарским партијама, међу којима је Српска радикална странка Војислава Шешеља.

Док су проруска осећања у Србији традиционално снажна због блиских историјских и културних веза, многи Срби би, такође, волели да њихова земља достигне економске и демократске стандарде богатих европских земаља, наводи америчка агенција.

Проевропска странка која је водила Србију од 2012 по свему судећи је остварила велику победу на недељним изборима, иако су националисти десничари освојили више гласова него на претходним изборима, пише Њујорк Тајмс. Проруска странка коју предводи Војислав Шешељ, којег је прошлог месеца Хашки трибунал ослободио оптужби за ратне злочине и злочине против човечности, освојила је 8% гласова — довољно да буде заступљена у Парламенту. Одзив бирача је био око 55%, али се неки представници опозиције жале на изборне нерегуларности, пише Тајмс.

Њујоршки дневник истиче да је Председник Николић расписао превремене изборе након што је Премијер Вучић затражио нови мандат за реализацију економских циљева који би Србију довели до чланства у ЕУ. С друге стране, Шешељ се залаже за «интеграцију са Русијом и истиче да су «сви традиционални непријатељи Србије у ЕУ». Многи Срби сматрају Русију, као православну словенску земљу, за најпоузданијег савезника Србије, пише Тајмс.

«Као младић је и сам Вучић био страствени националиста и Министер у влади Слободана Милошевића. Касније је Вучић преузео улогу проевропског реформатора. Његов успех је знак да су Срби решени да наставе пут ка ЕУ упркос економским жртвама и уступцима у регионалној политици».

Дневник подсећа да је протеклих година Србија начинила напредак у преговорима са Косовом и Метохијом, што је предуслов за њено чланство у ЕУ.

«Међутим, противници оптужују Вучића да користи своје амбиције према ЕУ да би замаскирао појаве које припадају Милошевићевој ери — централизацију моћи и богаћењег његовог ужег круга. ЕУ је посебно критиковала ограничења медијских слобода», пише Тајмс. Међутим, либерална опозиција Вучићу је расцепкана и разједињена на основу личних, пре него политичких разлога, што су резултати и показали.

Српска напредна странка Александра Вучића освојиће места у парламенту, али би јачање ултранационалиста могло да Србију нагне ка десници, пише британски Гардијан. Прозападни Премијер Србије, Александар Вучић, добио је недвосмислену подршку грађана на општим изборима, али ће морати да се носи са ултранационалистима који се опиру интеграцији у ЕУ.

ЕУ комесар за проширење Јоханес Хан на Твитеру је изразио уверење да ће Вучић искористити «снажну подршку грађана» на одговоран начин и да ће избори ојачати европску перспективу Србије, преноси Гардијан.

Ката

Тагови: ;