Академик Јелена Гускова: Москва зна ко глуми

Управо завршени ванредни парламентарни избори наизглед нису донели ништа ново, а заправо су историјска прекретница јер ће српски Парламент напокон добити праву опозицију.

577276_042604c1_f

Овако резултате избора у Србији оцењује академик Јелена Гускова, руководилац Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за изучавање Словена РАН, преносе Вести онлине.

Да ли сте изненађени оволиким бројем проруских странака на изборима?

«Кокетирање са Русијом важи за сваку странку у Србији. Ако желиш да идеш на изборе, а ниједном ниси скокнуо у Москву – нећеш проћи. И због тога свака странка, па чак и пронатовске, увек глуми своје расположење према Русији. Наравно, ми добро препознајемо ко глуми, а ко жели нашу искрену подршку».

Србија је, по освојеним гласовима СНС, ипак изабрала ЕУ?

«То је тачно. Вучић је освојио онолико гласова колико је и планирао, али мислим да је на овим изборима више победила његова реторика него политичка опција»
.
За Вас ови избори нису пораз руске опције?

«Не гледам то као на пораз, већ на први корак у јачању руске опције у Србији. Та опција је увек постојала, али у последње време није била у функцији политичке моћи и политичког одлучивања. Са уласком радикала, Двери и ДСС почеће и размишљање где је Србима боље: са Европом и НАТО или Русијом».

Ко је за вас изненађење избора?

«Свакако странка Доста је било. Имају другачији, антиидеолошки приступ решавању проблема, али та идеја би могла да заживи у Немачкој, Швајцарској или Аустрији, али не и у Србији».

Али, и Вучићева коалиција има изразито проруску странку Ненада Поповића?

«Не, Поповић је јако променио свој став уласком у ту коалицију. Друго, сигурна сам да су ставови Вучића о Русији искључиво за унутрашњу употребу и ништа даље од тога. Нема ничега конкретног у преговорима које је водио са званичницима Русије, већ само сликање, глума, како би Срби могли помислити да он успоставља добре односе».

Ипак, Вучић је Премијер који се највише пута видео са Путином?

«Ништа то не значи. Важни су конкретни уговори попут уговора са Центром за ванредне ситуације у Нишу који већ две године чека на потписивање. Дакле, треба на делу доказати оно што се прича».

Али, ни Русија није дозволила увоз фијата из Србије?

«То нису ствари за поређење. С једне стране су економски, а с друге геостратешки односи. Друго, Вучић је питање извоза аутомобила наметнуо на начин на који се ствари не раде. Не пита се Путин за извоз аутомобила на конференцији за новинаре».

Ката