Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутовао је послеподне у дводневну службену посету Хрватској коју прате јаке мере безбедности.

 

ердоган

 

Ердоган је на загребачки аеродром стигао око 15 часова, а током боравка у главном граду Хрватске разговараће с највишим државним званичницима.

 

Прво се састаје с председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић, а као главне теме сусрета најављени су разговори о билатералној сарадњи, посебно привредној, турским преговорима о чланству у ЕУ, стању у региону, посебно у БиХ и избегличкој кризи.

 

У пратњи турског председника је шест министара и стотињак пословних људи који ће испитати могућности пословне сарадње и улагања у Хрватској. Ердоган ће у среду говорити на хрватско-турском привредном форуму који организује Хрватска привредна комора (ХГХ).

 

Турска улагања у Хрватској износе 213 милиона евра, већином у туризам и енергетику, што је мање од један одсто укупних улагања у Хрватску. По правилу су, међутим, турске инвестиције гринфилд улагања.

 

Ердоган ће сутра учествовати на обележавању 100. годишњице признања ислама традиционалном вероисповешћу у Хрватској, а посету завршава отварањем турског културног центра у центру Загреба.

 

Његову посету прате јаке мере безбедности, а још од синоћ је на снази посебна регулација саобраћаја у Загребу која ће важити све до среде увече.

 

НОВОСТИ

Тагови: ; ;