Иако Русија доживљава економску и социјалну кризу, то је пропраћено невероватном стратешком и дипломатским порастом насупрот свим прогнозама, пише француски Le Figaro. Запад је опасно потценио моћни стратешки и геополитички «пробој» Владимира Путина, констатује аутор текста Никола Бавер.

 

66459

 

Руском Председнику Владимиру Путину је позив у Париз на свечано отварање Саборне цркве и руског културног центра у октобру помогао да пробије лед који је настао у дипломатским односима између Запада и Москве, пише Николас Бавер. Упркос тешкој кризи кроз коју пролази руска економија, опасно би било потценити моћни стратешки и геополитички Путинов пробој. Запад мора имати на уму да у Русији «беда народа храни моћ државе», упозорава аутор.

 

По његовом мишљењу, нова Русија је сада, више него икада, као двоглави орао. «Са једне стране, привреда и друштво су у кризи. Са друге стране, невероватни стратешки и дипломатски раст негира предвиђања оних који су Русији наменили статус регионалне државе».

 

Путинова снага је изграђена на три стуба. На опоравку јаке државне власти, протесту против поретка који је остао иза хладног рата и на успону привреде због високих цена сировина, што је омогућило да се повећа куповна моћ Руса из средње класе. Но, сада се «први стуб урушава под притиском корупције, а трећи грца због рецесије», каже се у чланку.

 

Међутим, та «економска ноћна мора» иде руку под руку са дипломатским и стратешким порастом. Упркос економским потешкоћама, Русија је за две године уништила нови европски поредак формиран после Хладног рата и спровела је «импресивну демонстрацију силе» у Сирији и Нагорно-Карабаху, пише Le Figaro. Москва је успела да поврати водећу улогу у дипломатској арени, истиче се у тексту.

 

Буџет за наоружавање је порастао са 70 на 92 милијарди долара и достиже 4% БДП. У првом плану је прелаз на професионалну војску и модернизација оружја, укључујући и најновије војне пројекте, као што су невидљиви авиони Т-50, тешки тенкови Т-14 и модерне борбене подморнице, са фокусом на брзом одговору и даљинском управљању.

 

Успешна демонстрација руских војних могућности у Сирији је «још више згуснула атмосферу Хладног рата» која избацује Европљане из равнотеже.

 

„У стратешком смислу, руска интервенција је била ефикаснија од Западне. Руси су знали да је добро прецизно погодити циљ, али је победити на крају много боље», истиче аутор.

 

„Као резултат тога, у политичком смислу, Русија је успела да спаси режим Башара Ал Асада, а у дипломатском смислу је постала кључни партнер у Европи и на Блиском истоку“, каже француски новинар.

 

По његовом мишљењу, Запад не би требало да потцењује снажан продор који је Путин успео да изврши последњих неколико година упркос економским тешкоћама. Политика Кремља представља претњу промоцији алтернативних режима и радикалној реторици која је настала после Хладног рата.

 

Путин је доказао да ни у име борбе против тероризма неће затворити очи пред стратешким ризицима повезаним са буђењем империјализма, закључује Le Figaro.

 

Ката

Тагови: ; ;