Шеф делегације руске Централне изборне комисије на изборима у Србији Василиј Лихачов је изјавио да је важно да Русија има посебан приступ Србији, имајући у виду настојања Запада да ту земљу удаљи од Русије.

 

lihacev

 

«Треба да заузмено специјалан однос према Србији имајући у виду оно што се дешава у суседној Црној Гори и чињеницу да је циљ САД да Србију одвоји од Русије и увуче је у поље војног, политичког и економског утицаја ЕУ», рекао је Лихачов, а преноси ТАСС .

 

Према његовим речима, тај курс се одвија уз много тешкоћа због историјског, колективног и културног сећања и због, донекле заједничког, менталитета руског и српског народа који онемогућава нагли прекид односа Београда и Москве.

 

Говорећи о изборима у Србији, он је рекао да резултати указују на могућу поделу и на калеидоскоп ставова због којих заједничка позиција неће увек бити могућа.

 

«Готово 50% регистрованих бирача није изашло на изборе, а људи који ће сести у скупштину и формирати Владу немају права да игрноришу тај огромни број», рекао је руски званичник, јавља Тањуг, а преноси Блиц.

 

Он је оценио и да су ови избори били нека врста «брачне пијаце» за потенцијалне будуће лидере Србије.

 

«Они су показивали право да буду лидери, да буду на високим позицијма и користили су резултате које су постигле њихове странке и коалиције да покажу своје личне квалитете и аспирације и способност да чују савете више западних земаља, колико год то цинично звучало, које су веома активно радиле у Србији», истиче руски званичник.

 

Лихачов зато сматра да и Русија треба подробно да прати сарадњу са Србијом и ради у Србији.

 

Осврћући се на примедбе опозиционих странака у вези кршења изборних правила и лажирања резултата, Лихачов је рекао да избори у било којој земљи увек укључују ту тему јер партије које губе морају да спасу образ пред бирачима и задрже утицај над људима који им верују.

 

Оне такође морају да пошаљу сигнал властима, оценио је руски званичник.

 

Он је приметио да је политичко окружење у Србији веома компетитивно и да ни један глас није добијен без борбе.

 

Ката

Тагови: ;