Међу џихадистима «исламске државе» је опао морал због пораза које су доживели и..смањења плата.

 

Како наводе светски медији, ратници «исламске државе» последњих месеци избегавају одлазак на фронт на све могуће начине, па чак и уз помоћ лажних лекарских уверења.

 

igil_175

 

Узрок је у ваздушним нападима међународне коалиције и Русије који су жестоко ударили на резерве нафте и места где чувају новац, због чега је прилив новца овој терористичкој организацији драстично смањен. Приход ИГИЛ је пао за 30%, што се драстично одразило на морал џихадиста.

 

Због свега тога је врх «исламске државе» смањио плате џихадистима скоро за пола. Такође, укинуте су им све новчане бенифиције које су до сада имали. Центар за борбу против тероризма је до ових закључака дошао из докумената ИГИЛ који су у процурели у јавност.

 

«Документи из провинције Деир ез-Зор откривају да је велик број чланова ИГИЛ тражио лажне медицинске потврде како би избегли одлазак на фронт», пише у извештају Центра.

 

Да је и врх ИГИЛ забринут новим трендом, говори и информација да су у октобру прошле године наводно поднели амнестију за све дезертере. С друге стране, изгубљени новац покушавају да надокнаде низом нових пореза.

 

Ката

Тагови: ; ;