Председник Украјине Петар Порошенко је изјавио да је обим катастрофе у Чернобиљу упоредив једино са два догађаја која су се десила последњих деценија — Другим светским ратом и «руском агресијом».

Петро Порошенко током прес конференције заборавио украјински језик(ВИДЕО)

 

«На историјском путу којим се креће украјински народ, чернобиљска трагедија се нашла на половини — између нацистичке окупације и руске агресије. Она је постала наше највеће искушење између Другог светског рата и рата који је против Украјине повела Москва», преноси телевизија 112.ua изјаву председника.

 

«Руска агресија створила је претњу од избијања нове нуклеарне катастрофе на територији наше земље. И нека нико не мисли да је то утопија. Не заборавимо да су се активна борбена дејства одвијала управо на неколико стотина километара од нуклеарке у Запорожју. Русија је припремала тотални рат против Украјине и у најмању руку планирала војне акције и немире на великом делу територије наше земље», рекао је Порошенко.

 

 

Влада Украјине је у априлу 2014. године покренула војну операцију против ЛНР-а и ДНР-а. Украјински политичари искористили су то да оптуже Москву за мешање у унутрашње послове Украјине. Русија одбацује те оптужбе.

 

Украјински председник је дао ову изјаву на тридесетогодишњицу чернобиљске несреће која се десила 1986. године када је као последица експлозије у потпуности уништен четврти реактор електране. Према мишљењу стручњака ово је највећа катастрофа у нуклеарној историји човечанства. Одмах после експлозије 1986. године у пречнику од 30 километара од електране евакуисано је око 116 хиљада становника. Подручје од 116 квадратних километара је контаминирано и оно се данас налази на територији Украјине, Русије и Белорусије. У ликвидацији последица несреће учествовало је 600 хиљада становника.

Чернобиљ 30 година после — нове претње

 

30 година од Чернобиљске катастрофе (ФОТО, ВИДЕО)

Тагови: ; ;