Споменик у част ликвидатора несреће у Чернобилу отворен је данас у Ростову на Дону, у алеји Шолохова.

 

памятник-1-696x363

 

«Централна фигура споменика је војник који стоји на земљиној хемисфери. Иза њега се налази нуклеарна електрана из које куља дим а овај војник излази из ње. Ватра је и на његовим рукавима и из тог разлога овај пламен симболизује подвиг ликвидатора Чернобилске несреће»- рекао је за ТАСС  шеф ростовске регионалне организације инвалида «Савез Чернобиљ» Александар Филипенко.

 

Из Ростовске области за ликвидацију последица чернобилске несреће послато је 24 хиљаде људи. Многи од њих нису више међу живима. У знак сећања на њих поред фигуре ликвидатора постављене су и две мање скулптуре, додао је Филипенко.

 

«На десној страни споменика стоји звоно на три десне људске руке. Сваку од ових руку подржава 48 руку из земље. Тај симбол представља сећање на људе који су погинули али санирали последице катастрофе. Са леве стране је атом, три ротирајуће кугле које подсећају да и мирни атом приликом непажљивог и неправилног руковања може довести до људске катастрофе»- рекао је он.

 

Према речима Филипенка средства за изградњу овог споменика прикупила је организација «Савез Чернобил». Споменик је требао бити подигнут још 2014 године, међутим због финансијске помоћи избеглицама из Украјине то је одложено.

 

rostov chaes

 

памятник-1-696x363

 

«Отварање споменика смо одложили али се зато поклопило да се он отвори на 30-ту годишњицу ове катастрофе што је такође симболично»- рекао је он.

 

southnews.ru

Тагови: ;