Н. Радишић

 

Да је знање највеће имање показали су јуче ученици крагујевачких школа и њихови вршњаци из Русије и Пољске. Спојио их је, на јединственом часу, језик који сви познају — руски.

 

ruski-jezik

 

Весна Павловић, професор руског језика у Првој техничкој школи и Трговинско угоститељској школи «Тоза Драговић», каже да су ученици који уче руски језик по први пут имали «видео час» са ученицима из градова побратима Смоленска из Русије и Бидгошчу из Пољске.

 

«Тема је била 60 година победе над фашизмом. Ученици, захваљујући модерној технологији, могу међусобно да комуницирају, да представе своје градове, да се упознају. Ђаци у наше две школе уче руски као први или други језик, а укупно их је око 300», каже Весна Павловић, преноси Блиц.

 

Ученица Маријана Пантовић каже да јој је руски изборни предмет.

 

«Учим и енглески. Ово први пут да имам прилику да уживо са неким, ван часова, причам на руском», каже Маријана.

 

Ученица четвртог разреда Јелена Миладиновић, која се школује за туристичког техничара, каже да руски зна добро.

 

«Руски сам до сада користила једино на летовању и тада сам умела да се снађем. Ова идеја је одлична, јер преко интернета можемо да причамо са вршњацима из других земаља на руском», каже Јелена.

 

Ђаци из сва три града су на почетку овог јединственог часа прво представили своје градове. Онда су рецитовали и певали песме које су везане за борбу против фашизма. Ђаци из Крагујевца су на смену, на српском и руском језику, рецитовали «Крваву бајку». Како је време одмицало, тако се прешло и на песме, музику, која је карактеристчна за сваку државу.

 

Јелена Милојевић, професор руског језика, каже да је најважније то што је «представљен град, његова славна историја, од престонице Србије па до велике жртве у Шумарицама и данашњице».

 

«Повод је велика годишњица победе над фашизмом, али смо одлучили да се она прошири. Зато причамо о историји, певамо, и дружимо се иако нисмо једни поред других. За пријатеље нема граница, а ову децу везује језик који познају», каже Јелена Милојевић.

 

Мина Младенић, ученица Туристичке школе која иначе пева у КУД «Абрашевић» и у «Ђурђевим стубовима», отпевала је на овом интернет-часу песму «Уснила је дубок санак». Њен глас је разгалио срца и вршњака у Русији и Пољској. Појавиле су се и гитаре, размењивали аплаузи. Један школски час је био кратак за ово необично дружење. На крају, свако је отпевао химну своје домовине. Растала су се деца, која се први пут виде, као стари пријатељи, уз осмехе, и наду да ће се можда упознати и уживо.

 

Ката

 

Тагови: ; ; ; ;