Р. Ћирковић

 

СССР је мртав, живео СССР! Иако се Русија од времена СССР много променила, ова тема у Русији не умире. Као ни питање: Колико је Михаил Горбачов крив што се та велика држава распала на већи број мањих? И да ли је могао да је сачува? И да ли се она у било ком облику може обновити?

 

Gorbacov_Mihail

 

Михаил Горбачов је поново одговарао на то питање на промоцији књиге «Гобачов у животу» Карен Карагезјан и Владимира Пољакова пред студентима Московске школе економије.

 

«Ја не могу да скинем са себе одговорност ни за шта. Али да сте ви читали моје књиге, на пример «СССР се може сачувати», видели бисте да је тамо све разјашњено до детаља. Ко је шта радио и шта је убацио у ту причу. Какав му је допринос», рекао је Горбачов и додао да је два или три пута излазио из парламентарне комисије на чијем је челу био, али да су после неког времена долазили Борис Јељцин или неко други и молили га да се врати.

 

«Ја сам им говорио: Донесите своју сагласност. Али, ако сте за то да се Савез замени неком кашом или маглом — ја сам против тога. Трудио сам се да сачувам државу, али нисам умео. Нисам са њима могао да изађем на крај. Они себе представљају као хероје, али шта су ти хероји све направили, дуго ћемо распетљавати», рекао је Горбачов, јављају руски медији, а преноси Данас.

 

«Не, ја сматрам, да за то сносим одговорност. Нико ме није сменио, сам сам отишао зато што нисам с њима могао да изађем на крај», рекао је Горбачов.

 

Бивши Председник СССР је недавно прославио 85 рођендан и том приликом је угледни руски режисер Никита Михалков тражио да надлежни руски државни органи званично поставе питање кривичне одговорности Михаила Горбачова и Бориса Јељцина за распад СССР. Горбачова је тај јавни захтев јако погодио.

 

У мартовској анкети Сверуског центра за истраживање јавног мнења, 46% анкетираних грађана Русије се изјаснило да се Михаил Горбачов у свом раду руководио интересима земље, али да су му промакле и озбиљне грешке.

 

Ката

Тагови: ; ;