Између Србије и Русије успостављено је стратешко партнерство и оно је потврђено током недавне посете председника Србије нашој земљи. Многи договори су постигнути током те посете и надам се да ће бити спроведени, рекао је министар одбране Сергеј Шојгу, након сусрета са српским колегом Зораном Ђорђевићем.

 

Sojgu-Djordjevic

 

Русија и Србија остају стратешки партнери, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу током сусрета са српским министром одбране Зораном Ђорђевићем.

 

«Између две земље успостављено је стратешко партнерство и оно је потврђено током недавне посете председника Србије Томислава Николића нашој земљи. Многи договори су постигнути током те посете и надам се да ће бити спроведени», рекоа је Сергеј Шојгу, преноси Тас.

 

Он је изразио наду да ће његов данашњи састанка са Ђорђевићем допринети даљем јачању билатералних односа и војно-техничке сарадње између Србије и Русије.

 

Ђорђевић, који у Москви учествује на 5. Московској безбедносној конференцији, рекао је да Србија високо цени чињеницу да Русија подржава Србију и српски народ.

 

Ђорђевић је у уторак у разговору са генералним секретаром Организације сарадње о колективној безбедности (ОДКБ) Николајем Борђужом истакао да је Србија опредељена за војну неутралност.

 

Теме њиховог разговора биле су учешће у мировним операцијама и борба против тероризма, као и борба против трговине дрогом, која представља озбиљну претњу на глобалном нивоу.

 

Ђорђевић је истакао да је Србија опредељена за војну неутралност, као и да са НАТО-ом остварује сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир.

 

«Србија нема аспирација за пуноправним чланством у НАТО и то нам омогућава, као и државама чланицама ОДКБ, да будемо активан чинилац регионалне и светске безбедности», рекао је Ђорђевић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ; ; ;