95% Немаца је за ново политичко зближавање између Русије и Европске уније. 69% немачких грађана желе што скорије укидање санкција. 81% Немаца верује да је Русија једна од најважнијих земаља са којом Немачка мора да сарађује, како на економском, тако и на друштвеном и политичком плану, преноси «Руска газета».

 

заставе Немачка Русија

 

Русија је у том погледу приоритет међу свим земљама и далеко је испред Сједињених Америчких Држава. Мање од половине Немаца верује да је Русија претња за њихову државу. Напротив, немачки грађани виде партнера у Русији у решавању, на пример, сиријског проблема, као и у борби са тероризмом. Сукоб у Украјини не игра скоро никакву улогу.

 

Члан управног одбора Фондације Томас Паулзен је у представљању истраживања констатовао: «Дијалог о томе што нас повезује, а и о томе што нас дели — то је важан услов за решавање политичких, економских и социјалних изазова. Са наше тачке гледишта, Русија је саставни део Европе.»

 

 

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер је 21. априла такође позвао на укидање санкција против Русије.

 

Коначну одлуку о продужењу санкција Русији на још шест месеци је усвојио Савет ЕУ крајем децембра прошле године писаном процедуром. Акција тзв. рестриктивних мера истекла је 31. јануара, 2016., међутим, како се наводи у саопштењу Савета ЕУ, оне су продужене због неиспуњавања услова Минских споразума о решењу сукоба у Украјини.

 

У међувремену су, у четвртак, посланици Народне скупштине Француске одобрили резолуцију опозиције, која позива владу да се супротстави проширењу санкција ЕУ против Русије. Гласало је 99 људи — «за» је било 55, «против» 44.

 

 

Тагови: ; ; ;