Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура је позвао САД и Русију да помогну обнављању женевских преговора о окончању рата у Сирији који су обустављени јуче.

 

Мистура је навео да нови сукоби угрожавају мировни процес и спроводење споразума о прекиду ватре у Сирији, пренела је агенција Асошијејтид прес.

 

Мистура је разговарао с новинарима рано јутрос после кратке видеоконференције Савета безбедности УН о стању посредних преговора сиријске опозиције и Владе Председника Башара Асада.

 

asad-5z

 

Мистура је изразио забринутост због кршења примирја и угрожавања крхког консензуса о политичком решењу кризе и додао да стране у сукобу постепено напуштају политичку опцију и поново се окрећу насиљу.

 

Амерички државни секретар Џон Кери и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров активно подстичу напоре за окончање петогодишњег рата у Сирији, у чему имају подршку већине светских и регионалних сила које су формирале Међународну групу за подршку Сирији. Ту групу чини 17 земаља, УН, Арапска лига, ЕУ и Организација за исламску сарадњу.

 

Мистура је позвао Савет безбедности УН да сазове нови састанак Министара спољних послова земаља Међународне групе, истакавши да преговори неће успети ако се борбе наставе.

 

Он је изразио наду да ће преговори бити обновљени у мају, али је рекао да је због појачања борби око Алепа немогуће прецизрати датуме.

 

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби рекао је недавно да дели Мистурину забринутост због кршења примирја, и позвао Русију да изврши притисак на режим у Дамаску да испуни обавезе из споразума.

 

Чланови Високог преговарачког комитета из дела сиријске опозиције којег подржавају Запад и Саудијска Арабија, напустили су прошле недеље мировне преговоре у Женеви због погоршања хуманитарне ситуације и кршења примирја.

 

Ката

Тагови: ; ;