ЕУ је спремна да појача сарадњу са Русијом око будућности Арктика, изјавила је данас висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерика Могерини.

103411

Након што су чланице ЕУ постигле договор о новој заједничкој стратегији за тај «значајан и споран регион», Могерини је рекла да ЕУ мора да сарађује и са другим силама, које тамо имају интерес.

Она је, након што је Европска комисија усвојила стратегију, рекла на конференцији за новинаре у Бриселу да је од интереса за ЕУ да се додатно ангажује на Арктику, заједно са другим актерима, међу којима је и Русија.

Министри спољних послова ЕУ су се прошлог месеца сагласили да се чрвсто придржавају политике према Москви која подразумева економске санкције због сукоба у Украјини.

Могерини је, међутим, рекла да су се Министри сагласили да може доћи до «селективног ангажовања» са Русијом у областима где, како је навела, постоји јасан европски интерес, што укључује Арктик.

«Арктик очигледно представља не само велики потенцијал, већ и критичне изазове о којима треба да заједно разговарамо и за које, такође, морамо да пронађемо заједничке одговоре», поручила је Могерини.

Ката

Тагови: ;