Код Мостара пронађени посмртни остаци жртава рата у БиХ. Да би се заварао траг место покривено смећем. Отежана потрага. У јаму Радача бацани и «неподобни Бошњаци»

 

jama radaca

Тужилаштво БиХ данас је потврдило да су приликом ексхумације у јами Радача код Мостара пронађени посмртни остаци неколико тела, углавном жртава српске националности из претходног рата. Посмртни остаци пронађени су на дубини од око 54 метра, а следе ДНК анализе.

 

У јами Радача, иначе, налазе се посмртни остаци неколико десетина Срба убијених током рата. Њих су побили припадници Армије БиХ. Претпоставља се да су у јаму бацане и бошњачке жртве, односно «неподобни Бошњаци», припадници војске Фикрета Абдића који су одбили послушност Алији Изетбеговићу.

 

Да би се заметнуо траг злочина, та масовна гробница била је заливена бетоном и прекривена смећем. Према тврдњама мештана, јама је дубока око 100 метара, а ексхумацијом се дошло тек до дубине од око 50 метара.

 

Председник Удружења породица несталих сарајевско-романијске регије Милан Мандић казао је да су сва велика стратишта Срба у последњем рату потиснута у други план, па тако и масовна гробница у јами Радача.

 

— Посмртни остаци тројице Срба су пронађени још 2009. у овој јами. Од тада молимо Институт за нестале БиХ да наставе са ископавањима, али очито је да су неки сарајевки центри годинама опструисали даља ископавања — рекао је Мандић.

 

 

Он каже да постоји озбиљна сумња да су нека од ових тела након рата довлачена из других гробница и затрпавана у јами.

 

У овој јами, на локалитету Горанци код Мостара, 2009. су пронађени остаци три Србина и једног Хрвата, а ексхумација је настављена три године касније. Због лоших временских услова радови су обустављени у новембру 2012. Иако је наставак био најављен за пролеће 2013, никада више ништа није урађено.

 

У Тужилаштву БиХ кажу да се ексхумација на овом локалитету ради већ дуже и да је отежана, јер се ради о изузетно неприступачном локалитету велике дубине, где су поред бетона, пронађена и минско-експлозивна средства. Учествују алпинистички тимови из полицијских агенција у БиХ.

 

 

ОПСТРУКЦИЈА

Мандић истиче да су опструкције ексхумација у БиХ присутне од највишег нивоа власти БиХ до локалних заједница, те да су актери тих недела и политичари и представници правосудних институција и оних које се баве тражењем несталих.

 

 

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ;