На предстојећем самиту ЕУ у јуну, једно од питања ће бити у вези продужења или укидања санкција против Русије, рекао је дипломатски извор из Грчке, преноси РТ.

 

rusija evropa sankcije

 

«Италија је јавила да у јуну неће бити разматрано аутоматско продужење санкција против Русије. За укидање санкција су Италија, Француска, Немачка и Аустрија. Али постоји и друга страна. САД, у којој су ускоро председнички избори, добиће новог Председника. Међутим, укидање санкција би требало би буде одмах, а не да се чека следећи амерички Председник», рекао је извор.

 

Грчка неће користити право вета у случају одлуке о продужењу санкција, међутим, покушаће да их спрече дипломатским путем.

 

«Вета неће бити. Грчка ће покушати да делује на другачији начин. Чекамо да видимо каква ће бити клима, какав став ће на самиту да заузму друге земље. Грчка ће деловати у складу са тим», рекао је извор.

 

Раније је заменик грчког Министра иностраних послова Никос Ксидакис рекао да ће Грчка да се заложи за укидање санкција против Русије у дискусији у ЕУ.

 

Ката

Тагови: ; ; ;