Рок за проглашење коначних резултата ванредних парламентарних избора формално истиче вечерас у 20.00 сати, али ће одговор на питање да ли ће ДС С-Двери, а теоретски можда и СДС-ЛДП-ЛСВ, и дефитинитивно ући у републички парламент бити познат тек после поновљеног гласања на 15 бирачких места, 4. маjа.

 

srbija_izbori_epa_main

 

Републичка изборна комисиjа, наиме, последње прелиминарне резултете саопштила jе 26. априла, на основу 98,04 одсто обрађених бирачких места.

 

Према тим подацима, СНС jе освоjила 48,26 одсто гласова, СПС 10,97 одсто, СРС 8,11 одсто, ДС 6,06, Доста jе било 6,05, и, тик изнад цензуса, СДС-ЛДП-ЛСВ 5,04 и Двери-ДС С 5,0 одсто. 

 

Према тим резултатима, листа СДС-ЛДП-ЛСВ има 187.242 гласа, односно 1.591 глас изнад цензуса, док ДСС-Двери, са 185.699 гласова, прелазе цензус за само 48 гласова.

 

Kако се избори понављаjу на 15 бирачких места, на коjима гласа више од 20.000 бирача, улазак у парламент ДС С — Двери, коjе су, према до сада саопштеним подацима, «у зони» цензуса — под великим jе знаком питања, док медиjи спекулишу да би и листа СДС-ЛДП-ЛСВ, иако у далеко повољниjоj ситуациjи, могла да има разлога за стрепњу.

 

Упитан каква ће бити судбина странака на граници цензуса, председник РИK Деjан Ђурђевић jе рекао да неће да «прориче» шта ће бити са њима, а да jе на РИK-у само да утврди праве цифре. Tо ће бити познато након што више од 20.000 бирача на 15 бирачких места, поново изађе на гласање, наjвероватниjе у среду, 4. маjа, после чега РИK има рок од 96 сати за обраду података.

 

РИK jе, иначе, при броjању гласова утврдио да су спорна укупно 163 бирачка места, укључуjући 15 за коjе су странке или поjединци упутили приговор.

 

На преосталим бирачким местима констатоване су «логистичко-рачунске грешке», а РИK jе одлучио да у 46 случаjева верификуjе резултате, на jедном бирачком месту су поништени, док jе за преостале одлучено да се поново преброjаваjу гласови.

 

Преброjавање гласова са тих бирачких места са «тешким грешкама» почело jе данас око 11 сати, а након преброjавања биће настављена седница РИK-а, на коjоj ће се донети одлука о судбини гласова са тих места. Ђурђевић jе рекао да се записници са око 100 бирачких места преброjаваjу, jер су били неуредно попуњени, а цифре се нису слагале, па статистика ниjе могла да их унесе у базу.

 

Танјуг

Тагови: ; ;