Украјински дипломата, стални представник Украјине у Савету Европе Дмитро Кулеба јавља да руске власти нису дозволиле Вири Савченко, сестри украјинског пилота Надежде Савченко која се налази у затвору у Русији, да се врати у Украјину. Њој је на контролном пункту Чертково у Русији одузет пасош.

 

ChGt-kjWgAA1z4M

 

Инцидент се догодио у среду увече. «Вира Савченко и наш конзул су се закључали у дипломатском ауту. Руске власти су блокирале аутомобил игноришући дипломатски статус», објавио је на «твитеру» Кулеба. Након неколико сати блокаде, дозвољено им је да оду у украјински конзулат који се налази у граду Ростов.

 

Иља Новиков, адвокат Надежде Савченко каже да је Вира сада у згради украјинског конзулата, а о њеној будућности се одлучује на највишем дипломатском нивоу, јавља Срна, а преноси Блиц.

 

Надежда Савченко у својој домовини важи за националног хероја и симбол је отпора Русији након припајања Крима Русији у марту 2014 године и уличних протеста у Кијеву током којих је са власти срушен профедерални Председник.

 

Ката

Тагови: ; ;