У корену пројекта ЕУ стоје специјалне службе САД, пише британски лист Daily Telegraph.

Велика Британија треба да остане у ЕУ због претњи од џихадиста, Русије и Кине, наводи колумниста Daily Telegraph, Емброуз Еванс-Причард. Он у свом тексту наводи информације о томе да је ЦИА тајно финансирала ЕУ, али објашњава да то није разлог за излазак из ЕУ.

eu-zastava

Овај новинар процењује да је сасвим могуће и да је пројекат Брексит под контролом ЦИА, те пише како не може са сигурношћу да се каже да они који воде кампању за излазак из ЕУ нису под контролом америчких обавештајних служби.

ЕУ је одувек била амерички пројекат, наводи се у тексту овог новинара.

Декласификована документа Стејт департмента показују да је ЦИА деценијама тајно финансирала процес ЕУ интеграција, стоји у тексту.

ЦИА је под своје ставила неколико «отаца-оснивача» ЕУ. Паралелно, онемогућавала је финансирање из алтернативних извора и држали су ЕУ у зависности од Вашингтона на тај начин. Америка успешно брани своје националне интересе ослањајући се на ЕУ и ЕУ чланице у НАТО алијанси, наводи Еванс-Причард у Daily Telegraph, а преноси Правда.

Такође, Америка је увек форсирала Велику Британију као чланицу ЕУ.

Овај британски новинар стоји на становишту да оваква деловања САД не чине Вашингтон слабијим партнером Брисела, односно ЕУ. Велика Британија, према његовом мишљењу, једино у оквиру ЕУ и НАТО алијансе може себи осигурати безбедност.

Ката

Тагови: ; ; ;