Носталгиjа за нацистичком прошлошћу, презирање националних мањина и притисак на медиjе — хрватски активисти кажу да jе нетолеранциjа у алармантном порасту од доласка нове конзервативне владе, наводи се у чланку агенциjе франс прес коjи се бави ситуациjом у Хрватскоj.

 

Proslava Oluje u Cavoglavama

 

У тексту се наводи последњи пример комеморациjе у Jасеновцу, за коjу кажу да су jе боjкотовали «бесни Jевреjи, етнички Срби и антифашистичке групе», пренео jе портал Индекс.хр.

 

«Боjкот jе био храбра и исправна одлука у сени пораста неонацистичке усташке носталгиjе коjа се шири Хрватском», цитира позната агенциjа риjечи Eфраима Зуррофа из Центра Симон Wиесентхал.

 

Иако jе такозвана усташка Независна Држава Хрватска била нацистичка марионета, у коjоj jе убиjено стотине хиљада Срба, Jевреjа, Рома и осталих, њени модерни симпатизери виде jе као претечу данашње Хрватске, пише у чланку.

 

Историчар Tвртко Jаковина за AфП jе рекао да jе умањивање и релативизирање усташких злочина одавно присутно, али jе «сада пенетрирало у кабинет министра и медиjе».

 

франс прес у контексту политике помиње Mинистра Златка Хасанбеговића, назвавши га «наводним симпатизером Усташа».

 

«Нови документарац о логору Jасеновац, коjи су Jевреjи назвали покушаjем ревизиjе мрачне прошлости, хваљен jе од стране Хасанбеговића, као наjбољи начин за осветљавање контроверзних делова хрватске историjе», наводи француска агенциjа.

 

AфП jе подсетио на фудбалску утакмицу у Oсиjеку против Израела, на коjоj се скандирао усташки поздрав «За дом спремни».

 

У том контексту помињу премиjера Oрешковића коjи jе «критикован jер ниjе реаговао на усташки поздрав», наводи Индекс.

 

«Дан касниjе, влада jе осудила симболе тоталитарних режима без да се оградила поjединачно од Усташа», пише AфП.

 

«Држава jедноставно не чини ништа и не жели ништа ни да учини да би зауставила успон краjње деснице», каже Oгњен Kраус, председник загребачке jевреjске општине.

 

«Kоначно су и председница Kолинда Грабар Kитаровић и премиjер Oрешковић осудили усташке злочине након што им jе у посету дошао специjални изасланик СAД за питања Холокауста», даље се наводи у чланку.

 

ТАЊУГ

Тагови: ;