Пољска амбасадорка у Русији Катажина Пелчинска Налеч је позвана је у руско Министарство спољних послова након што Варшава није одобрила пролаз групи руских мотоциклиста «Ноћни вукови» кроз Пољску, изјавили су данас извори из руског Министарства спољних послова.

 

6b3b3cc4a9540c0a38f4783e210dedf5

 

Мотоциклисти желе да прођу рутом од Москве до Берлина у част 9 маја, Дана победе на фашизмом.

 

«Пољска амбасадорка у Русији је позвана у руско Министарство спољних послова јер је Пољска забранила улазак групи мотоциклиста», јављају РИА Новости.

 

Током пута дугог 6000 км мотоциклисти су планирали да се зауставе код споменика и гробова палих руских војника широм запада Русије, Белорусије, Пољске, Чешке, Словачке, Аустрије и Немачке.

 

Пољска је и прошле године забранила «Ноћним вуковима», који су кренули ка Берлину ради обележавања 70 година од краја Другог светског рата, да прођу кроз ту земљу.

 

Не обазирући се на забрану, прешли су пољску границу на пункту Тереспољ, између Белорусије и Пољске, након што је око 60 пољских мотоциклиста из Катина блокирало пољско-белоруски гранични прелаз у знак протеста због одлуке Варшаве.

 

Њих око 30 је у Берлину учествовало у церемонији обележавања победе савезничких снага над нацистима у Другом светском рату.

 

Ката

Тагови: ; ;